obrovský

plejtvak obrovsky

Plejtvák obrovský čili modrá velryba je největší zvíře planety. Může denně zkonzumovat více než šest tun krilu (malých korýšů krunýřovek z čeledi Euphausiidae), z nichž se skoro výlučně skládá jeho potrava. Razí si cestu hejnem kořisti a jeho hrdlo se nadme do 4x větší šířky než je jeho šíře normální. Zavře pak tlamu, vypudí vodu a spolkne tisíce živočichů zachycených na kosticích. Krmí se hlavně v létě v polárních vodách bohatých na potravu nebo poblíž nich. Na zimu patrně migruje do teplých nižších zeměpisných šířek, kde též samice porodí potomky. Mládě je dlouhé 7 metrů, váží 2,5 tuny a je kojeno 6 – 8 měsíců. Plejtváci obrovští žijí obvykle osamoceně nebo ve dvojicích matka s mládětem, i když se při lovu potravy mohou sloučit do rozvolněných skupin. Ozývají se mručením, broukáním a sténáním, s hlasitostí i větší než 180 decibelů, takže to jsou nejhlasitější zvuky, jaké živočichové vydávají.

Celý článek...  
Powered by Tags for Joomla
Potápění

Profesionální kurzy potápění od společnosti SeaWolf.

10 GB Hosting za 25 Kč

Kvalitní hostingová služba za 25 Kč

Rychlé půjčky

Rychlé půjčky do výplat. První rychlá půjčka ZDARMA.

Geek Trička

Hadry pro opravdové Geeky, a zapálené Ajťáky.

Filmy - War-forum.net

Filmy ke stažení zdarma.